tisdag 1 oktober 2013

Skriva-listans fantastiknovelltävling

Har skrivit det förut: det är svårt att tävla i skrivande. Vem bestämmer att en text är bättre än en annan - jo, en jury med en högst personlig smak.
Men om man nu ser förbi detta ett ögonblick: det är kul att tävla när man vinner nånting!

Skriva-listan är en institution driven av eldsjälen Ahrvid Engholm (kolla webbsidan här). För fjortonde året i rad har nu hans påfunna och numera väldigt etablerade fantastik-novelltävling gått av stapeln. Och jag kom på andra plats! Väldigt kul!

Novellen jag tävlade med var "Intelligentare människor" som utspelar sig i Mensa-miljö. Den har f.ö antagits till den amerikanska antologin "In the bloodstream" (det skrivs mer om på annan plats i bloggen), då med titeln "intelligenterer people". 
110 bidrag hade skickats in, där genrefördelningen på bidragen var 1/3 scifi, 1/3 fantasy och 1/3 skräck.
Juryn fick läsa texterna anonyma, dvs upphovsnamnen var bortplockade, så det gick inte att se vem som skrivit vilken text, och inte heller könet på författaren. 

Så här sa juryn om "Intelligentare människor" (initialerna före varje citat är jurymedlemmarnas):

NK: Mänsklig längtan efter erkännande driver den här berättelsen. Så fort det finns en längtan dyker det snart upp någon som utnyttjar den - i den här novellen drivs utnyttjandet till sin yttersta, otäckaste spets. Berättat med stor närvaro.  
PL: En spännande och väl sammanhållen skräcknovell. En genretypisk huvudperson, nörden som vill göra ett intryck på omvärlden med sin höga intelligens, får sin önskan uppfylld men på ett väl överraskande och brutalt sätt. 
KBM: Vad är intelligens? Och hur blir man intelligent? I den här berättelsen finns både splatter och grundläggande frågor om människovärde och vad det egentligen betyder att ha ett gott huvud.  

Vinnaren fick 999 kronor, och jag som tvåa fick 499 kronor och en prenumeration på tidningen Skriva. Det sista var vältajmat - min testprenumeration har precis gått ut, och jag har funderat på om jag skulle förnya. Nu löser det ju sig per automatik.

Så här ser prislistan ut:

PRISLISTA:

1:a pris: "Den hängda mannen", av Jonas Lejon

2:a pris: "Intelligentare människor", av Johannes Pinter

3:e pris: "De dansande stjärnornas natt", av Robert Warreback

HEDERSOMNÄMNANDEN (i bokstavsordning på författarnamn):

"Valrossen", av Emanuel Blume

"Pappa, det är något fel på TVn", av Jens Daniel Burman

"Provrörsbarnen", av Matilda Häggström

"Vad menar du med verklighet", av Roger Jervenheim 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar