lördag 6 april 2013

Bokshopping i London #3

Filmrelaterade böcker blev det några stycken också.
Först ut en bok om konstnären H.R Giger, mannen bakom designen av filmen Aliens monster och miljöer etc.

 

Här blandas bilder av hans fantastiska konst, med hans livshistoria, och skisser och artiklar och annat som har med mannen och konstnären H.R Giger att göra. Kostade ca 4 pund på HMVs sale-hylla.

 
 Sen två böcker kring några ikoniska regissörer/filmer.
 
 
Boken till vänster tar ett nappatag med regissören Francois Truffauts karriär. Är full av bilder och anekdoter kring regissörens skapande och anekdoter kring hans filmskapande, och producerandet av hans olika titlar.
Boken till höger handlar om tillblivelsen av en av mina absoluta favoritfilmer alla kategorier: Tjuren från Bronx! Det är ett sånt mästerverk på alla punkter - från skådespeleriet och regin till fotot och klippningen och ljudläggningen osv - men det är inte något jag går in på här. Jag bara konstaterar att det är en njutning att ta del av den inte helt lätta resan från Jake LaMottas biografi till en magnifik filmklassiker.
 
 
Jag trodde inte det var sant när jag hittade denna coffee table book om skapandet av en av serievärldens absoluta milstolpar - WATCHMEN - för 9.99 pund (100 kr) på Forbidden planet.
Här serveras man korrespondens (skrivmaskinskrivna brev från pre-internet), tidiga skisser, konceptdiskussioner, karaktärsutveckling mm mm mm.
 
 

 För nån som liksom jag är en sucker för ruffa blyertsskisser, så är detta en högtidsstund. Det är helt fantastiskt att bara bläddra genom sidorna och se hur Watchmen bokstavligen växer fram.
 
 
 Man behöver inte syssla med att teckna serier för att uppskatta sidolayoutandet och resan mellan tanke och färdig seriesida.
 
 
 
Där finns även kul extragrejer, som korrespondens med serieskaparen Archie Goodwin som skickade över en smile-påse från den lokala butiken till Dave Gibbons (med påritat rött blodstänk), där han beklagade att den (till Goodwin) konkurrerande serien av Gibbons/Moore fått för stort medialt genomslag...
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar