måndag 22 september 2014

Oväntat spännande om Freud som äventyrshjälte

Läser just nu en bok som satt sig i skallen: ”Freudland” av Mattias Leivinger. 
Jag är egentligen inte mycket till fantasyläsare. Och har inte så väldigt stor koll på psykoanalys-världen. Men på nåt märkligt sätt gifter sig dom båda ämnena ändå här, och skapar en helhet som är större och väldigt mycket mer underhållande än man kan tro. 

Ett antal av psykoanalysens förgrundsgestalter, med Freud och Jung i spetsen, har här uppstått som väldigt dugliga fantasyhjältar i en medeltid-ish miljö. De nedlägger fiender med spikklubbor och svärd, och stora skopor smartness. 
Det är oerhört välskrivet med driv och sprittande berättarglädje, och kryddat med en skev svart humor. De olika karaktärerna är alla hårt skruvade personligheter, och man förstår att de är skapade utefter sina respektive karaktäristiska särdrag inom psykoanalysen. 

Nu är jag inte insatt i psykologvärlden, men det behöver man inte vara, för allting fungerar utmärkt ändå utifrån ett normalt berättarperspektiv. Dessutom rör sig den 600 sidor långa historien mellan olika spelplatser, såsom HUSET, STADEN och SKOGEN, så det hinner aldrig bli tråkigt.

Kort sagt så är jag barnsligt förtjust i high koncept-historier, så jag går igång på Freud som äventyrshjälte. Och när det är skrivet både insiktsfullt (Leivinger är samtalsterapeut i botten) och lustfyllt, då blir det just precis så här bra!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar